КордицепсCordyceps - са гъби за които е доказано че стимулират имунната система. Още са известни и като aphrodisiac. Расте в горите на Тибeт на височина около 4000 м. В Китай го наричат "Божествен подарък" и "Вълшебен талисман", защото нито едно растение е притежава такава сила. Тази гъба е известна от преди 5000 години, но дълго време са я използвали само императорите. Cordyceps стимулира имунната система, активира системата от мононуклеари-макрофаги, регулира клетъчния имунитет.

Cordyceps (Cordyceps sinensis) - принадлежи към гъбите аскомицети. Расте в горите на Тибeт на височина около 4000 м. В Китай го наричат "Божествен подарък" и "Вълшебен талисман", защото нито едно растение е притежава такава сила. Тази гъба /кордицепс/ е известна от преди 5000 години, но дълго време са я използвали само императорите.

Cordyceps стимулира имунната система, активира системата от мононуклеари-макрофаги, регулира клетъчния имунитет. Тези антиоксидантни свойства се дължат на влизащите в неговия състав - бетакаротин ( провитамин А ) витамините Е и С, минералите - селен и цинк, имуномоделириращи полизахариди и др. Посредством влиянието на Cordyceps на епифизата, произтича отделянето на големи количества мелатонин, имащ свойството на универсален антиоксидант.

В състава на Cordyceps влизат 77 микро и макроелементи, повече от 80 фермента - в това число и коензим Q (убихинон), незаменими аминокиселини, ненаситени мастни киселини и др.

Cordyceps ефективно подмладява организма, усилва съпротивлението на организма спрямо вътрешни и външни фактори. Активизира производството на елементите на кръвта - еритроцити, левкоцити и тромбоцити. Защитава организма от радиация, невероятно бързо в рамките на 1-4 мин възстановява нарушена аура.

Кордицепс се отличава с особено богат състав, в който влизат есенциални аминокиселини, витамини B1, B2, B12, E и К, различни моно-, ди-, олиго- и полизахариди (някои от които с изключително сложна структура), протеини, стероли и редица микроелементи. Основните биологично активни вещества, изолирани в кордицепс, са кордицепин и кордицепова киселина.

Cordyceps има по-голямо противовъзпалително действие от колкото, хормона хидрокортизон, намаля болката и понижава температурата. Той е естествен антибиотик, намаля нивото на пневмококи,стафилококи и стрептококи,туберколозните микобактерии и други микроби.

Познатите от векове позитивните качества на Кордицепса върху човешкия организъм са потвърдени от многобройните изследвания направени през последните години.

Особено познатото от Китайската традиционна медицина действие на гъбата като афродизиак или използването й за повишаване на сексуалната издръжливост (даже и за жените) бива доказано в изследване на медицинския факултет в Пекин. При група приемала екстракт от плодното тяло на гъбата се наблюдава значително подобрение на сексуалната активност при 31% от хората. Във втора група, приемала екстракт от мицела на гъбата процента на значителното подобрение даже надвишавал 65%! Механизмът на действие на който се дължи това все още не е напълно разкрит, но той все пак отчасти се обяснява със стимулиращото въздействие на съставните вещества на гъбата върху половите органи.

Изследванията доказват, че Cordyceps /кордицепс/ регулира нашата невроендокринна система. Така той стимулира освобождаването на хормони от кората на надбъбречната жлеза, чрез което може да се противодейства на симптомите на стреса. Това, както и засилването на сексуалността е обяснение за доброто действието на гъбата при депресии.

Вълшебната гъба кордицепсОсвен това Cordyceps /кордицепс/ подтиска и някои ензими като моноаминооксидаза, който се счита виновен за депресиите. Тя има противовъзпалително действие аналогично на хормоните и не им отстъпва по ефективност. В това си качество е даже с по-висока ефективност от хидрокортизона.

Спортистите взимат тази гъба /кордицепс/ с удоволствие тъй като нейното действие за повишаване на издръжливостта е огромно. Спортистите от китайските Олимпийски отбори винаги са приемали гъбата за да се възстановят по- бързо от тренировъчните натоварвания и за да повишат своите успехи при състезанията. Учените приемат, че позитивното влияние на Кордицепса върху дихателните органи и сърцето е причина за повишаване на способностите и издръжливостта при спортистите.

Кордицепс има силно изразен противораков ефект – прилага се кордицепс се прилага като съпътстващ основното лечение препарат при ракови заболявания. Той не само потиска развитието на раковите клетки, но също стимулира имунната система и предпазва организма от страничните ефекти на химио- и лъчетерапията.

Имуномодулиращ ефект – кордицепс има изразен имуномодулиращ ефект, т.е. той е в състояние да стимулира подходящ имунен отговор на организма, чрез който той да противодейства на имунни заболявания, независимо дали те са в следствие на хиперактивна (лупус, лимфома, ревматоиден артрит) или отслабена имунна система (хепатит, ХИВ).

Бъбречна функция – регистрирани са голям брой случаи на подобрена бъбречна функция в следствие използването на кордицепс. От своя страна нормалната бъбречна дейност зависи не само освобождаването на организма от токсини, но и нормалното кръвно налягане и добрата имунна защита.

Белодробна функция – повече от хилядолетие кордицепс заема централно място в китайската традиционна медицина като средство за поддържане на здрава дихателна система. Той подобрява усвояването на кислород, поради което е и основно средство за предпазване от и преодоляване симптомите на височинна болест. Освен това със своите антиспазмолитични и противовъзпалителни свойства, той е подходящ при астматици, тъй като предпазва от спазми на трахеята и увеличава потока на въздух до белите дробове.

Сърдечен ритъм – вероятно заради аденозина, който влиза в състава му, кордицепс е подходящ при аритмия и като цяло за стабилизиране на сърдечния ритъм. Същевременно няма известни противопоказания за съвместното му използване заедно с други медикаменти срещу аритмия.

Черен дроб – кордицепс често се прилага като помощно средство при лечението на хепатит В и С, както и при състояния на повишен холестерол, което му придава важно значение за поддържането на чернодробно здраве.