Какви ролери са подходящи за вас?

Ролерите са един от най-бързите и маневрени способи да се предвижвате из града. При избора на модел зависи от стила на каране: дали ще карате само за удоволствие в парка или искате да правите различни трикове или по-висока скорост.

Ролери за начинаещи

Детски ролериАко сте начинаещ, то е добре да се спрете на фитнес моделите, които имат мека обувка и имат задължително спирачка на десният ролер. След като добиете по-големи навици и увереност в карането, спирачката може да се свали. Шасито при този тип ролери е удължено, което намалява маневреността, но увеличава устойчивостта. Това е особенно важно за децата и всички които започват да се учат да карат ролери. Цените на тези модели ролери са по-ниски в сравнение с другите модели. Цената също така зависи дали шасито е от алуминий или полипропилен, вида използвани лагери от което зависи лесното пързаляне.

Начинаещите не трябва да пренебрегват аксесоарите за защита (протектори и каски), защо едно падане на асфалта може да ви откаже от пързалянето с ролери. Даже и да не планирате да карате много и дълго време е добре за купувате ролери от специализираните магазини, а не в близкия магазин шир потреба, където се продава всичко от игла до телевизор. В такива магазини обикновено се набляга на ниската цена за сметка на качеството, а това много лесно може да разочарова и откаже всеки един начинаещ в карането на ролери.

Ролери за напреднали

За всички на които им е омръзнало да карат по парковете и искат нещо по различно и вълнуващо е добре да се спрат на фристайл ролерите. Тези роли са подходящи за тези, които вече имат натрупан опит, уверено се пързалят и спират без помощта на спирачка (спирането в някой стълб и ограда не се брои).

Тези модели за създадени и предназначени за извършването на различни трикове и интересни пързаляния. Визуално се отличават от фитнес ролерите с близкото разположение на колелата, липса на спирачка и по-късо шаси. Даже и да нямате намерение да скачате с тях и да правите различни трикове, фристайл ролерите са много по-маневрени, което е особенно важно за комфортното каране в града.

Ролери за трикове

Фитнес РолериПри желание да изпълнявате различни трикове на рампи и да обикаляте конуси е добре да използвате същите тези фристайл ролери, но с твърда обувка за максимална стабилност и усещане на ролерите при приплъзванията и скоковете на рампите. Брандовете които предлагат качествени фристайл ролери с твърда обувка са: SEBA, Rollerblade, Powerslide, Tempish и др.

Карането на такива ролери е възможно, като са доста маневрени, но няма да е комфортно заради твърдата обувка.

Ролери за скоростно пързаляне и дълги разстояния

За скоростно пързаляне се произвеждат специални ролери с нестандартна шина и по-големи колела. Ако при другите модели може да поставите четири колела с размер 80-84 мм, то на ролерите за скоростно каране се поставят 3-4 колела с диаметър около 90-125 мм. Такива ролери много по-добре преодоляват неравностите и поддържат високата скорост. Като правило такива роли имат много добри лагери: ABEC 9, SG5 и др.

Избор на ролери

Освен по вида и начина на каране, ролерите се делят за жени и мъже, което не е маркетингов трик, а е свързано с анатомонията на женския крак. За това е добре да имате в предвид и тази особенност при своя озбор.
Друго важно нещо което трябва да знаете при избора на ролери е използваните лагери, като при повечето модели се използват с обозначението ABEC.

  • 608Z, ABEC-1 и ABEC-3 са нисък клас лагери и се използват при детските модели ролери, когато детето тепърва се учи да кара.
  • ABEC-5 и ABEC-7 имат по добра точност на изработка на съчмите в лагерите и дават много добро пързаляне
  • ABEC-9 и ILQ-9 се използват при скоростните ролери

В заключение е добре да обобщим - при избора на ролери е добре да знаете за какво ще ги използвате, да купувате ролери от специализирани магазини и онлайн магазини, където избора е много по-голям, да имате в предвид и използваните лагери и колела на ролерите и последно, но не на последно място е марката. Качествени ролери може да намерите с марките Rollerblade, SEBA, Tempish, Spokey, K2 и др.