ШоколадШоколада сме приели да го приемаме, като вкусно, сладко лакомство, но малко знаят, че шоколада има и лечебни свойства. Шоколада съдържа вещества, които имат лечебни свойства, като едно от тях е намалява кашлицата. Обикновения шоколад съдържа вещества, които много по-добре влияят срещу кашлицата, отколкото многото класически препарати против кашлица. Към тези вещества на първо място е теобромин.

Както са показали изследванията в Университетския Колеж в Лондон в който са взели участие 10 доброволеца, теобромин при използването си като средство против кашлица е много по-ефективен отколкото считания за най-ефективен кодеин. Като при приемането на кодеин, хората са оставали подложени на въздействието на капсацина дразнещо вещество, който стимулира ефекта на кашляне , при приемане на теобромин на учените им е било необходимо да поставят доза от капсацина с 30 % по-вече от обичайното, за да възбудят кашлицата.

КашлицаОсвен това на теобромина и било открито още едно положително свойство за разлика от другите препарати против кашлица, той практически не влияе на сърдечната и нервната система. Механизма на действие на това вещество не се явява въздействие центъра на кашляне в главния мозък, а блокиране на активността на нерв който и въздейства на дихателните пътища.

Доказано е че шоколад може успешно да се използва против кашлица, ако не искате да се тъпчете с химия.

Това не е първото изследване в което се представя, че в шоколада се съдържат вещества имащи не само приятен вкус, но и определени лечебни действия. Известно е че някои компоненти на шоколада, добре въздействат на сърдечно-съдовата и нервната система.

Понижава вероятността от развитието на атеросклероза и различни неврологични разстройства. Има данни че в шоколада има вещества с антикарциногенен ефект.